2016.11.06
În apărarea directorului Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș
„Sunt pe deplin convins de nevinovăția lui Tamási Zsolt care se bucură de încrederea mea deplină. Mă rog ca să poată trece peste aceste evenimente și să-și poată continua activitatea – întreruptă în mod forțat – cu entuziasmul și implicarea care îl caracterizează – a declarat Oláh Dénes, arhidecan și paroh de Târgu Mureș, pentru săptămânalul catolic Vasárnap.
Directorul Tamási Zsolt la prima deschidere festivă a anului școlar
Parohia Sfântul Ioan Botezătorul pe care o conduce și pe teritoriul căreia se află liceul catolic cheamă luni, 7 noiembrie, ora 19, pe toți oamenii de bunăvoință, indiferent de confesiune, la o rugăciune comună sub motoul „ La Dumnezeu nimic nu este imposibil” (Lc 1,37). „Într-o solidaritate comună și uniți în rugăciune, să ne apărăm drepturile de maghiari și de creștini, în vederea salvării școlilor noastre catolice și maghiare! Vă invităm să vă alăturați rugăciunii noastre în întregul Bazin Carpatic, deoarece credem că «Dacă Dumnezeu este pentru noi, cine este împotriva noastră? » Cu el putem învinge și această încercare” – se spune. La inițiativa unui profesor al școlii, s-a început și un lanț de rugăciune: au fost trimise circulare telefonice pentru a chema lumea să se roage zilnic, între orele 18-19, pentru problema școlii.
Fragment dintr-o fotografie de grup cu conducerea și cu elevii cei mai mici – 2015
După cum se știe, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dispus, joi, 3 noiembrie, măsura controlului judiciar pentru 60 de zile asupra directorului Tamási Zsolt-József, iar vineri, 4 noiembrie și reținerea lui Ștefan Someșan, inspectorul școlar general al IȘJ Mureș, iar Tribunalul Mureș a dispus, vineri, 4 noiembrie , arestarea sa la domiciliu pentru 30 de zile. DNA îl acuză pe inspectorul școlar general că în 2014 a permis în mod ilegal înființarea liceului catolic și a dispus numirea în funcția de director a lui Tamási Zsolt, care pe perioada controlului judiciar de 60 de zile nu-și poate exercita funcția de director, având chiar interdicție de a intra în incinta școlii.
„Cunoscând îndeaproape activitatea, conduita și angajamentul provenit din credința creștină a domnului director, suntem ferm convinși că a procedat în conformitate cu prevederile legale. Avem încrederea că cercetările autorităților judiciare vor demonstra nevinovăția lui. Ne rugăm bunului Dumnezeu în aceste momente grele, știindu-se nevinovat să nu-și piardă încrederea în corectitudinea justiției și să iasă întărit din aceste încercări” – putem citi în comunicatul de presă al Fundației Statusului, semnat de ÎPS dr. Jakubinyi György Arhiepiscop de Alba Iulia, în calitate de președinte al fundației care deține titlul de proprietar al imobilului în care funcționează școala și dr. Holló László conferențiar universitar, în calitate de președinte al Consiliului Director.
Reprezentanții Status-ului au declarat cu privire la arestarea lui Ștefan Someșan: „Considerăm că domnul Ștefan Someșan, prin această procedură a acționat respectând legislația în vigoare și sperăm că nevinovăția lui va fi dovedită.”
La poarta școlii
În timp ce acuzarea le învinuiește pe cele două persoane aflate în curs de cercetare, deoarece ar fi încălcat și interesele elevilor unității de învățământ, prin faptul că „aceștia au învățat în anul școlar 2015-2016, într-o instituție care nu avea autorizație de funcționare”, comitetul de părinți al Liceului Teologic Romano-Catolic, a început sâmbătă, 5 noiembrie o strângere de semnături pentru susținerea lui Tamási Zsolt. În comunicatul „Astăzi Tamási Zsolt, mâine toată școala!” se spune că vestea a fost primită cu consternare și se scoate în evidență că: „ne aflăm în fața unei situații inexplicabile cu privire la școala noastră”. În comunicat se mai subliniază: „Pentru noi nevinovăția lui Tamási Zsolt este certă, considerăm că hărțuirea sa reprezintă pentru noi, un atac la adresa comunității maghiare din Târgu Mureș. Suntem, de asemenea convinși că inspectorul școlar general Ștefan Someșan nu a comis nicio ilegalitate în acest caz. Astăzi este în pericol Tamási Zsolt, mâine va fi toată școala.” De asemenea, cu referire la Articolul 32 din Constituția României, alineatele (3), (5), și (7), precum și la Legea educației naționale Nr.1/2011, care garantează învățământul confesional în limba maternă, se spune: „Contestarea legalității înființării este, în ce ne privește, lipsită de credibilitate și de neacceptat. Considerăm că înființarea școlii este legală, iar educația copiilor noștri și diplomele absolvenților sunt perfect valabile.” În același timp, se solicită ca „Sfântul Scaun să acorde atenție evenimentelor din Târgu Mureș și prin Nunțiatura Apostolică din București să urmărească cu atenție sporită obiectivitatea și imparțialitatea anchetei și a procedurilor judiciare”, în același timp se lansează un apel la solidaritate a organizațiilor de profil, instituțiile de învățământ din Târgu Mureș, comitetele de părinți, societatea civilă și partidele politice.
Novák Csaba Zoltán, candidatul la Senat din parte UDMR Mureș, face un apel la solidaritate pe social media, pe pagina personală și în articolele din presă, privind problema într-un context mai larg: „Cred – scrie el – că evenimentul în derulare nu se referă la una sau două persoane, ci el zdruncină temeliile identității și persistenței comunității maghiare din România. În mod legitim ne întrebăm, cine va fi următorul inspector școlar general, dascăl sau funcționar public, care va iniția înființarea unei noi instituții de învățământ în limba maghiară și își va desfășura activitatea cu același profesionalism și aceeași conștiinciozitate ca Tamási Zsolt. Rog pe toată lumea să protesteze conform posibilităților: să ne ridicăm glasul împotriva acestui grav abuz, să împiedicăm hărțuirea lui Tamási Zsolt, căci aceasta nu este numai cauza lui, nu este numai cauza Liceului Catolic, ci este a noastră, a tuturor oamenilor de bună credință și cu respect pentru lege, români și maghiari.
În declarația semnată de președintele UDMR Kelemen Hunor, organizația face la rândul ei un apel la solidaritate „cu toți maghiarii care muncesc pentru interesele comunității noastre”. Se face o paralelă între procedura în ce privește liceul catolic din Târgu Mureș și renaționalizarea Colegiul Székely Mikó din Sfântu Gheorghe în 2012.
„În România – dar putem să generalizăm referindu-ne la întreaga zonă – structura statului, legislația, și comportamentul aparatului administrativ sunt de așa natură că practic nu poți rezolva nimic, nu poți înainta – a conchis istoricul Stefano Bottoni în declarația dată portalului de știri Transindex. Este foarte ușor să acuzi de abuz, pe oricine care mânuiește banul public.
Redactor Bereczki Silvia sa – Vasárnap
Fotografiile au fost făcute cu ocazia primei liturghii Veni Sancte, de deschidere a anului școlar la școala catolică în 2015. Sursă: Vasárnap Arhiva/Szőcs Csaba