2015.05.01
La Bucureşti a avut loc, în perioada 17-21 aprilie curent, cea de a 15-a ediţie a întâlnirii anuale a preşedinţilor Conferinţelor episcopilor catolici din sud-estul Europei, organizată de Consiliul Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE) în colaborare cu Arhidieceza romano-catolică de Bucureşti. Au participat reprezentanţi ai Bisericii Catolice din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Grecia, Bulgaria şi România. Din partea CCEE, la întâlnire a participat Mons. Duarte da Cunha, secretar general.
Conferinţa a fost marcată de două teme majore: situația familiei în actualul context sud-est european și cea a Catedralei Sf. Iosif din Bucureşti, în contextul împlinirii a 60 de ani de la declararea acesteia ca monument de arhitectură prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 661/1955 și al marcării, la 18 aprilie, a Zilei Mondiale a Monumentelor și Siturilor, dată convenită de ICOMOS și UNESCO în 1983.
Analizarea situaţiei actuale a familiei în societate şi a provocărilor cu care se confruntă Biserica în activitatea de pastoraţie a familiilor se află, de altfel, pe agenda din ultimul an a episcopilor catolici din întreaga lume. Familia a fost, astfel, în centrul lucrărilor Sinodului extraordinar al episcopilor convocat de Papa Francisc (Roma, 5-19 octombrie 2014) şi va fi tema centrală şi în Adunarea generală a Sinodului Episcopilor din 4-25 octombrie 2015, tot de la Roma.
Referindu-se la situaţia Catedralei Sf. Iosif, episcopii catolici au subliniat, într-o declarație publică, că „ataşamentul actual al primarului general al Bucureștiului, Sorin Oprescu, față de cauza unui particular, cum este societatea cu asociat unic ce deține clădirea Cathedral Plaza din imediata vecinătate a Catedralei, nu este condamnabilă în sine, însă aceasta îmbracă haina unui condamnabil abuz al administrației din momentul în care urmărește să lase fără efecte o decizie a instanței” privind demolarea clădirii Cathedral Plaza.
„Suntem convinși că și Catedrala romano-catolică Sf. Iosif aparține nu numai cultului romano-catolic, ci întregii comunități, fiind parte a tradiției religioase, istoriei, culturii și valorii de expresie a popoarelor unite ale Europei, astfel încât trebuie să i se redea în cel mai scurt timp protecția necesară și să fie pusă în valoare prin înlăturarea clădirii gigantice”, au declarat reprezentanții Bisericii Catolice din Albania, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Bulgaria și România și Mons. Duarte da Cunha, secretar general al CCEE.
Pe parcursul celor cinci zile de şedere în România, episcopii participanţi la întâlnire au avut ocazia să viziteze câteva locaşuri de cult catolice din Bucureşti şi din zona Dobrogei, precum şi unele obiective importante pentru cultura şi istoria poporului român.
Duminică, 19 aprilie 2015, în Catedrala romano-catolică Sf. Iosif, Sfânta Liturghie de la ora 10.30 a fost prezidată de Cardinal Vinko Puljic, Arhiepiscop de Vrhbosna-Sarajevo şi preşedinte al Conferinţei Episcopilor catolici din Bosnia-Herţegovina. Au concelebrat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România şi gazdă a întâlnirii, Mons. Angelo Massafra. Arhiepiscop Mitropolit de Shkodra, preşedinte al Conferinţei Episcopilor catolici din Albania şi vice-preşedinte CCEE, Mons. Fraghístos Papamanólis, Episcop emerit de Syros şi Santorini şi preşedinte al Conferinţei Episcopilor catolici din Grecia, Mons. Christo Proykov, Exarh apostolic de Sofia şi preşedinte al Conferinţei Episcopilor catolici din Bulgaria, PS Cornel Damian, Episcop romano-catolic auxiliar de Bucureşti, Pr. Eduard Mihai Coşa, secretar general al Conferinţei Episcopilor catolici din România, preoţii din delegaţiile participante la întâlnire şi alţi preoţi din Bucureşti.
România a găzduit pentru a doua oară întâlnirea anuală a preşedinţilor Conferinţelor episcopale din sud-estul Europei, după întâlnirea care a avut loc la 1-4 martie 2007 la Oradea, informează un comunicat semnat de secretarul general al Conferinţei Episcopilor catolici din România, Pr. Eduard Mihai Coşa.
Viața Cultelor - Buletin săptămânal de informare religioasă