Kőrösbánya

Sarlós Boldogasszony, oldallagosan ellátott plébánia
Ellátó plébánia: Déva I.
Elérhetőség
Postacím: 337005 – Baia de Criș

1390-ben Feyr-keresbányaként említik az írások. 1427-ben civitas Altumburgh volt a neve.
A 14. században bányásztelepítés volt. Erre utal a neve is. Bizonyos, hogy ekkor már temploma is volt. Írott források a ferencesek jelenlétét is említik a középkorban.
A reformáció után csak 1728-ban szerveztek plébániát a ferencesek középkori templománál, amely annyira romos állapotban volt, hogy 1763-ban alapjaiból kellett újjáépíteni. A csanádi egyházmegyéhez tartozott, csak 1785-ben csatolták az erdélyi egyházmegyéhez.
A templom melletti kolostor fontos, szomorú szerepet játszott az erdélyi katolikusok életében: Dés és Esztelnek mellett ez a kolostor volt kényszerlakhelye az erdélyi ferencesek egy csoportjának 1952–64 között. Ide volt kényszerlakhelyre száműzve 1950. május 23-tól Scheffler János szatmári püspök is.
A dévai Szent Ferenc Alapítvány kezelésében lévő ferences kolostor épületében hat kétágyas és egy tízágyas szoba várja a pihenni és töltődni vágyó vendégeket. Igény szerint a dévai ferences szerzetesek Kőrösbányán és Déván egyaránt lelkivezetést, lelki beszélgetést vállalnak.
 

Lélekszám: 12
Örökös szentségimádási nap: július 29.