Circulara de Crăciun a ÎPS Dr. Jakubinyi György

Lăudat să fie Isus Cristos!
Iubiți frați și surori în Cristos, Dragi Credincioși,
 
Sărbătorea Crăciunului ne atrage atenția involuntar spre familie, căci DUMNEZEU a vrut ca unicul său Fiu să se nască pe pământ ca prunc. Cu acest fapt a dorit să accentueze acel vis pe care noi îl numim căsătorie și viață familială. 
 
Așa cum bine știți, în ultimii doi ani au avut loc două sinoade la Roma. Sfântul Părinte a cerut sfatul episcopilor bisericii universale în probleme practice. Tema ambelor sinoade a fost grija pastorală față de familii. Din păcate presa a răstălmăcit cele puse în discuție, sperând că Biserica Catolică își va schimba învățătura. Nu a luat în considerare că sinodul episcopilor nu este un organ cu putere legislativă, ci unul de consiliere. Sfântul Părinte singur sau alături de Sinodul Universal este infailibil atunci când se adresează lumii „ex cathedra” în mod solemn în chestiuni de doctrină și morală.
 
Deoarece în circulara mea de anul trecut am tratat deja tema familiei în învățătura Bisericii, îl voi cita aici pe Sfântul Părinte papa Francisc. La încheierea sinodului la 24 octombrie 2015 a spus următoarele: „I-am îndemnat pe toți să înțeleagă importanța instituției familiei și a căsătoriei dintre bărbat și femeie, întemeiată pe unitate și pe indisolubilitate, și s-o aprecieze ca bază fundamentală a societății și a vieții umane”. Cu alte cuvinte, Sfântul părinte Francisc subliniază din nou învățătura bisericii despre familie. Sărbătoarea Crăciunului de anul acesta este o ocazie bună să aprofundăm învățătura biblică  pe această temă și să ne rugăm pentru ca aceia care aleg această formă de viață să poată trăi după voia lui Dumnezeu căsătoria și viața de familie.
Referitor la viața noastră creștină noul an liturgic a început cu un Jubileu extraordinar. Sfântul părinte papa Francisc sâmbătă, 11 aprilie 2015, la vigilia celei de a doua Duminici a Paștelui sau a Îndurării Divine, în bula Misericordiae Vultus (Chipul milostivirii) a anunțat Anul Jubiliar extraordinar al Milostivirii. Acest an Sfânt a început la data de 8 decembrie 2015, la sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, și se va încheia cu solemnitatea Domnului Nostru Isus Cristos Regele Universului, la data de 20 noiembrie 2016. Am anunțat Anul Jubiliar și într-o circulară precedentă, de aceea acum aș dori să vă vorbesc despre legătura dintre Milostivirea Divină și Crăciun. 
 
Când primii oameni au săvârșit păcatul strămoșesc, Dumnezeu s-a îndurat de ei. Chiar dacă ei nu au arătat semnele penitenței, Dumnezeu le-a promis totuși un Mântuitor, care avea să-i zdrobească satanei capul (Gen 3, 15). Vestea sosirii Mântuitorului o numim veste bună, grecește evangelion. Vestea cea bună oferită la începutul exilului din grădina Eden cutreieră toată istoria mântuirii, până la îndeplinirea acesteia, la misterele pascale. În prea marea sa milostivire, Dumnezeu revelează din ce în ce mai mult despre mântuire. „După ce în trecut a vorbit în multe rânduri și în multe moduri părinților noștri prin profeți, Dumnezeu, în aceste zile din urmă, ne-a vorbit nouă prin Fiul, pe care l-a pus moștenitor a toate, prin care a făcut și veacurile” (Evr 1, 1-2: lectură din ziua Crăciunului). La vestirea Îngerului a doua persoană Dumnezeiască s-a întrupat de la Duhul Sfântîn pântecele Preacuratei Fecioare Maria, iar după 9 luni s-a născut la Bethlehem. A venit printre noi ca un prunc, să nu ne fie frică de El. Își deschide brațele, ca mai târziu pe cruce, ca să primească pe toată lumea în milostivirea sa. Ieșirea poporului ales din robia Egiptului și trecerea Mării Roșii sunt imaginea mântuirii. Psalmul 136 (135) repetă de 26 de ori – la sfârșitul fiecărui verset – „pentru că veșnică este îndurarea lui”. Așa își exprimă recunoștința pentru eliberare. De aceea privim spre viitor cu încredere în Dumnezeu, căci Crăciunul a demonstrat că „veșnică este îndurarea Lui”. În Sărbătoarea Crăciunului, dar și în anul Milostivirii Divine să ne rugăm împreună cu psalmistul: „În veci voi cânta Milostivirea Domnului!” (Ps 89/88, 2).
 
Preacucernicilor confrați preoți, iubiților frați și surori în Cristos precum și tuturor oamenilor de bunăvoință le doresc un Crăciun plin de har și un an nou binecuvântat!
 
 
Alba Iulia, la Crăciun, în Sărbătoarea Nașterii Domnului 2015. 
 
† György  
arhiepiscop