2020.09.24
Iubiți frați întru Cristos!
„Să nu uite așadar cetățenii, că în interesul binelui comun au dreptul, totodată și obligația de a se folosi de posibilitatea exprimării votului liber.” (Gaudium et Spes, 75.) În spiritul învățăturii Conciliului Vatican al II-lea îi îndemn pe iubiții credincioși, precum și pe toți oamenii de bunăvoință, ca în data de 27 septembrie să participe la alegerile locale: fiecare om, având în vedere răspunderea pentru soarta și viitorul comunității, poporului și a Bisericii sale să meargă la urne și să voteze!
Posibilitatea alegerii conducătorilor civili este un drept cetățenesc, care ne este asigurat prin Constituție, și de care trebuie să ne folosim, deoarece participarea la alegeri nu este doar o simplă activitate politică, ci și o obligativitate morală și religioasă. Este o idee falsă că Biserica și religia nu au nimic în comun cu politica, dimpotrivă, cele două sunt strâns legate una de alta. Principiile și valorile politice care definesc aparatul de stat influențează funcționarea Bisericii și posibilitatea trăirii vieții religioase. Știm bine cum este când se interzice mersul la biserică, sau când se face de ocară, sau chiar se pedepsește practicarea religiei. Chiar și în zilele noastre, în nenumărate locuri din lumea aceasta creștinii sunt persecutați. Folosindu-se violența fizică și psihică se împiedică, se face imposibilă practicarea religiei, sau chiar se stinge viața credincioșilor în Cristos. Este un mare har al lui Dumnezeu pentru noi că, aici și acum, trăim într-o țară în care ne putem duce liberi la biserică, ne putem trăi credința în pace. Trebuie să fim recunoscători lui Dumnezeu pentru acest dar, iar recunoștința ne-o putem exprima tocmai prin folosirea posibilităților legale de a ne alege conducătorii. Deși exasperarea și amărăciunea multora poate fi îndreptățită – din cauza zecilor de ani de haos politic, lupte pentru putere, promisiuni de campanie neîmplinite, probleme sociale și minoritare nerezolvate, precum și multe alte cauze – această dezamăgire nu trebuie să ne facă indiferenți. Lipsa de interes și de acțiune se contrazic în mod direct cu credința în Dumnezeu și cu porunca concretă a iubirii. Avem obligația de a alege între comportamentul de tip „mie mi-e totuna” și responsabilitatea vizibilă în fapte concrete. Un gest mărunt, de a pune ștampila, va avea influență asupra întregii noastre comunități și a viitorului nostru. Să ne gândim la copii, la generația, care acum crește: noi hotărâm acum și pentru soarta lor prin votul exprimat la alegerile locale. De noi depinde astăzi cum va fi mâine pentru ei.
În calitate de oameni credincioși și iubitori, suntem responsabili pentru noi înșine, unii pentru alții, precum și pentru cei care vor veni după noi. De aceea nu putem fi indiferenți, nici din punct de vedere individual, nici din punct de vedere al comunității, cine ne reprezintă valorile și aspirațiile în societate. În cazul aleșilor pentru conducerea localității, să le acordăm prin vot încrederea acelora care consideră importantă pacea, dreptatea, solidaritatea, morala și cultura creștină, acelora care respectă și protejează natura creată, care reprezintă și protejează valorile creștinismului și ale poporului, acelora pe care îi considerăm potriviți și cinstiți.
Deși situația actuală de pandemie ar putea să ne înfricoșeze și să ne dea motiv să rămânem departe de urne, să fim prezenți totuși la acest eveniment care decide viitorul nostru, pastrând bineînțeles regulile de distanțare și siguranță, cu o atitudine corectă și conștiincioasă.
Îndemnul lansat de slujitorul lui Dumnezeu, Márton Áron, în data de 21 decembrie 1940, este valabil pentru noi și astăzi, după opt decenii: „Cu ocazia alegerilor, ține de libertatea fiecăruia, ba mai mult, e datoria fiecăruia, de a-și exprima votul, după propria conștiință, ținând cont de punctul de vedere al Bisericii, precum și de bunurile moravuri creștine.” Mă încred în decizia responsabilă și concretă a credincioșilor, de a lua parte la alegeri, dând mărturie și în acest fel că dorim să construim Împărăția lui Dumnezeu, atât individual, cât și toți împreună, ca o comunitate.
Vă trimit cu iubire binecuvântarea mea arhierească:
Dr. Kovács Gergely
Arhiepiscop