Pelerinaj pe meleaguri ardelene

Pelerinajul a devenit o activitate atrăgătoare în urma faimei drumului Sfântului Iacob, un drum, un pelerinaj la Santiago de Compostella, unde este înmormântat apostolul. Mulţi, şi de pretutindeni pornesc la drum, acceptă provocarea, se străduiesc din greu. Mulţi îşi ating scopul: reuşesc să se rupă de cotidian, să se autodepăşească, sa atingă un prag, şi să schimbe ceva în viaţa lor.

Dar pelerinajul nu înseamnă neapărat să te duci până la celălalt capăt al pamântului.

Adevăratul sens al acestui tip de experienţă este stadiul în sine, încercarea de a ieşi din tot ceea ce ne constrânge, de a ne autodepăşi, de a ne cunoaşte mai bine, în condiţii şi provocări neîntâlnite în viaţa de zi cu zi. Iar pelerinajul adevărat, cel cu un scop transcendent, religios, are ca scop unul care depăşeşte umanul cotidian: este atingerea divinităţii, stabilirea unui dialog cu divinitatea.

Astfel adevăratul ţel al pelerinului e de a săvârşi o faptă bună, închinată divinităţii ca semn de reverenţă, pentru a scăpa de păcate, pentru a cere iertare şi îngăduinţă, un nou început pentru cei dragi. În drum, printre alţi colegi de drum, pelerinul ajunge să se cunoască mai bine, prin acceptarea provocărilor ce se ivesc pe drum. Astfel – vrând, nevrând – pelerinul învaţă smerenie, supunere. Toate acestea se întâmplă nu numai pe meleaguri îndepărtate. Un pelerinaj nu înseamnă o excursie luxoasă într-o ţară îndepărtată sau exotică. Un pelerinaj adevărat înseamnă renunţare: renunţare la dorinţa de a primi, şi accceptarea bucuriei de a dărui. Astfel de pelerinaje se pot face şi pe meleaguri mai puţin exotice, mai apropiate, cum ar fi acel pelerinaj care se organizează cu destinaţia Şumuleau Ciuc, locul sfânt al secuilor.
Pe drumul numit drumul Mariei, a Sfântei Fecioare, în 14 aprilie au pornit pelerini din Budapesta, ca în 40 de zile să străbată acest drum de aproximativ 1000 de km, rugându-se, să ajungă la marea sărbătoare de Rusalii la Şumuleu Ciuc în data de 22 mai.

Grupul acesta de pelerini ajunge la Cluj în 10 mai, apoi se îndreaptă spre Târgu Mureş (ajungând acolo pe 15 mai).

Acest drum al pelerinilor, care păşesc pe drumul Sfântei Fecioare, nu e un drum turistic – acest pelerinaj nu e doar un program interesant. Nu este doar calea autocunoaşterii, nu înseamnă doar experienţe şi prietenii noi, este mai mult decât descoperirea Europei de Est.

Este o adevarată experienţă spirituală. Pelerinajul este şi un act de încredere. Sándor Ferenc Szakács, preşedintele Asociaţiei Drumului Mariei în Ardeal (Erdélyi Mária Út Egyesület) consideră că societatea de azi are mare nevoie de încredere pentru a se imuniza şi coerenţă socială, să se întărească.

Cel care porneşte la drum, îşi încredinţează viaţa pe mâna colegilor şi celor care îl ajută pe drum, cei care au clădit acel drum, au lucrat să semnaleze etapele drumului cu pictograme, făcând posibil să existe locuri unde pelerinul poate înnopta în siguranţă. Astfel pelerinul învaţă să aibă încredere, structurile sociale bazate pe teamă şi suspiciune faţă de celălalt sunt înlocuite de structuri noi, iar viitorul se va găsi clădindu-se pe incredere.

Szakács consideră că Şumuleu Ciuc, acest centru spiritual din inima Ardealului este un loc sacru, unde prezentul se îmbină cu trecutul şi arată drumul spre viitor. Mesajul acestui loc sacru este următorul: întotdeauna există posibilitatea unui nou început, de reînnoire, ceea ce este şi sarcina fiecăruia. Căci pelerinajul, susţine Szakács, face parte din tradiţia misiunii, iar acest lucru devine cu atât mai important cu cât setea omului de azi este şi mai mare faţă de sacral şi transcendent. Un pelerin porneşte la drum ca să găsească răspunsuri la întrebările cele mai importante din viaţa lui.

Desigur sunt mulţi care pornesc la drum doar din curiozitate sau din spirit de aventură, dar chiar şi aceştia ajung să se întâlnească cu elementul transcendent, şi astfel reuşesc să se transforme, să se purifice, pregătindu-se voluntar sau involuntar pentru a începe ceva nou în viaţa lor.

Sosirea ceangăilor

Şumuleu Ciuc este locul sfânt al secuilor şi al maghiarilor, unde după credinţa lor îi aşteaptă Sfânta Fecioara Maria, ocrotându-le viaţa, căutările, familia, şi tot ce le este sfânt pe pământ. Cea mai importantă sărbătoare este organizată în sâmbăta premergătoare sărbătorii Rusaliilor. Şumuleu este inclus pe harta pelerinajelor (est-)europene în rând cu Mariazell (Austria), Máriapócs (Ungaria). Se află la răscrucea drumurilor de pelerinaj est-europene. Este şi un bun mijloc de resacralizare, un fel de rit de iniţiere.

de Márta Bodó - Cluj-Napoca, corbiialbi.ro