Nu abandonăm școala!

Dreptatea nu se caută în stradă, dar dacă totuși o facem, atunci există un motiv serios – a spus dr. Holló László, profesor universitar din Cluj, președintele Comitetului Director al Statusului Romano-Catolic, în alocuțiunea rostită cu ocazia mitingului de susținere a Liceului Teologic Romano-Catolic și a directorului dr. Tamási Zsolt József, care a avut loc astăzi, 12 noiembrie, sâmbătă după-amiaza, în centrul municipiului Târgu Mureș.

Câteva mii de participanți s-au rugat împreună cu arhidecanul paroh Oláh Dénes pentru cauza învățământului catolic. Holló László a creionat pe scurt, în alocuțiunea sa, eforturile depuse de Statusul Romano-Catolic pentru crearea  și menținerea rețelei de școli catolice maghiare din Transilvania. Aceste acțiuni cu o istorie de 450 de ani au avut de înfruntat adesea și piedici, dar cu aceste atacuri nimeni nu are de câștigat, ci dimpotrivă, pierd toți, inclusiv atacatorul – a mai adăugat vorbitorul. 

Pastorul unitarian Nagy László a exprimat în rugăciunea sa îngrijorarea comună a fraților care își aud unii altora bătăile inimii și  se sprijină unii pe alții, dar și credința și speranța acestora. Pastorul s-a rugat pentru ca împreună să putem construi un viitor mai frumos și mai drept, având încredere în cuvântul lui Dumnezeu care a scris în inimile noastre: „Să nu te temi de dânșii, căci eu sunt cu tine, ca să te izbăvesc” (Ier 1,8).  

Márton Gyöngyvér  a transmis punctul de vedere al părinților care se declară mulțumiți de nivelul educației intelectuale și morale oferite de școala catolică din Târgu Mureș și de activitatea corpului profesoral și a directorului. Vorbitorul a mai accentuat respectul de care se bucură școlile catolice în întreaga Europă, apoi atrăgând atenția asupra unor lipsuri ale sistemului de învățământ autohton, a evidențiat că existența liceului catolic din Târgu Mureș este justificată nu numai de necesitate, ci și de pregătirea profesională.

Székely Szilárd a vorbit, în numele profesorilor, despre angajarea în slujba „generației fragile”, dând glas și gratitudinii pentru existența și sprijinul acordat școlii. El și-a exprimat convingerea că este un semn al iubirii și binecuvântării lui Dumnezeu că școala se bucură de elevi minunați, de un colectiv de părinți unit, de un director care lucrează cu o energie incredibilă, de un corp profesoral atent la semnele timpurilor și de ierarhi bisericești care oferă sprijin, că numeroase persoane publice, colegi care predau la școli mai apropiate sau mai îndepărtate, precum și credincioși de alte confesiuni sunt solidari cu liceul aflat în pericol. Organelor de decizie li s-a adresat cu cuvintele Sfântului Apostol Paul: „litera ucide, pe când Duhul dă viață” (2Cor 3,6). Depinde de ei ce vor prefera: litera moartă care uneori poate ucide, sau Spiritul dătător de viață. Vor adapta litera la viață, sau mai bine vor suprima viața, dacă îndrăznește să existe? Făcând referire la apelul biblic: „Alege viața ca să trăiești tu și urmașii tăi!” (Deut 30,19), a cerut harul sagacității pentru cei care vor decide soarta școlii.     

Kali Edina, elevă în clasa a XII-a, s-a adresat colegilor și manifestanților cu poezia Cu tine este Dumnezeu de Ady Endre, apoi a descris, într-o retrospectivă a ultimilor patru ani, realizarea treptată a visului referitor la școala catolică și a cerut apărarea acesteia.

„Arma și armura noastră este cartea” – citând cuvintele lui Sütő András, Kelemen Hunor s-a adresat mulțimii în calitate de membru al Adunării Generale a Fundației Statusul Romano-Catolic și le-a cerut acestora să arate cărțile pe care le-au adus și pe care, la sfârșitul mitingului, le vor dărui școlii, în semn de solidaritate.  

Cele câteva mii de participanți au citit împreună o poezie de Reményik Sándor și au arătat prin prezența lor pașnică, entuziastă și pătrunsă de rugăciune că nu vor abandona școala care slujește viitorul împreună cu biserica.

 

Bereczki Silvia sa/Vasárnap
Foto: Harasztovics Arnold