2025.01.10
„Dumnezeu este cu noi” (Mt 1,23)
Preacucernici confrați preoți, iubiți credincioși!
1. Nașterea lui Isus Cristos este pregătită de vestirea îngerească. Îngerul îi apare și Sfântului Iosif în vis și îl încurajează să nu se teamă să o ia de soție pe Maria, pentru că viața concepută în ea vine de la Duhul Sfânt. Atunci răsună numele Emanuel, adică „Dumnezeu cu noi”. Acesta este un mesaj extraordinar, supranatural; nu este ceva natural, pentru că Dumnezeu pe bună dreptate ar putea fi mult mai departe de noi.
În viața poporului ales, Dumnezeu a arătat de nenumărate ori că este cu ei chiar și atunci când nu merită acest lucru sau când se îndepărtează de El. Ba chiar, prin profetul Isaia, El promite nașterea Fiului atunci când regele Ahaz nu îndrăznea să ceară un semn, temându-se că apropierea lui Dumnezeu ar putea reprezenta un pericol pentru el.
Profeția din Vechiul Testament devine realitate în nașterea lui Isus Cristos. De Crăciun, trăim iubirea lui Dumnezeu care îl caută pe om, trăim minunile acestei iubiri. Dumnezeu este fidel promisiunii Sale, și astăzi este cu noi: „Dumnezeu nu este departe: El este 'Emanuel', Dumnezeul care este cu noi. Nu este străin, are chip, chipul lui Isus” (Papa Benedict al XVI-lea, binecuvântarea Urbi et Orbi, 2010). Locuirea lui Dumnezeu cu noi, între noi și în noi nu reprezintă un pericol pentru noi, ci viață și viitor.
2. În lumea noastră confuză și agitată, în mijlocul războiului, suferinței și multiplelor manifestări sociale, economice și politice ale nedreptății, prezența lui Dumnezeu pare să fie ilogică, lipsită de sens și incredibilă. Cine conduce lumea atunci când vedem că societatea noastră încearcă, cu delicatețea democrației, să-l excludă pe Dumnezeu, valorile și simbolurile noastre creștine? Cine ne apără atunci când suntem asaltați de forțe extreme, egoiste și distrugătoare, fie că sunt evidente sau subtile?
Și, dacă atacurile externe nu ar fi suficiente, Biserica noastră, arhidieceza noastră, comunitățile noastre sunt subminate din interior de o teatralitate, superficialitate, de materialism și de egoismul nostru. De câte ori nu decidem și noi, asemenea regelui Ahaz: nu alegem calea credinței, ci trăim conform logicii pe care ne-o oferă lumea. Privind la indiferența, asimilarea, la comunitățile noastre care se micșorează și îmbătrânesc, la colegii noștri preoți care cedează în slujirea pastorală, putem întreba: cum putem să ne reînnoim, ce ne dă puterea să sperăm?
Răspunsul la această întrebare este mesajul Crăciunului: Emanuel, Dumnezeu cu noi! Intră din iubire în lumea noastră lipsită de speranță și ne oferă speranță. Speranța se naște din iubire. Speranța creștină nu înșală și nu dezamăgește, pentru că se bazează pe certitudinea că nimic și nimeni nu ne poate despărți de iubirea lui Dumnezeu. Prin nașterea lui Isus Cristos, Emanuel devine o realitate, căci Dumnezeu chiar este cu noi.
3. O, de am fi și noi cu Dumnezeu! Să fim lângă El din recunoștință, să ne dedicăm viața Lui, pentru că El este cu mine, iar eu vreau să fiu cu El. În această direcție ne-am străduit și în arhidieceza noastră în anul 2024, când ne-am rugat să ne ofere „speranță și dorință de reînnoire, pentru a ne apropia mai mult de El, în comunitate”.
Aceasta este invitația pe care ne-o face și anul sfânt din 2025: să fim pelerini ai speranței! Să lăsăm deoparte confortul nostru, nesiguranțele, fricile, frustrările și rănile noastre. Să ne întărim unii pe alții, în special pe cei care se confruntă cu dificultăți. Să fim alături de cei care suferă cel mai mult: să le arătăm că Dumnezeu este alături de ei prin slujirea noastră de ajutor, că Dumnezeu este cu ei în suferință, chiar și în momentele dificile.
Prezența noastră, ajutorul nostru, iubirea noastră aduc Crăciunul, prezența lui Dumnezeu mai aproape de semenii noștri care se confruntă cu situații fără speranță. Să fim fiecare în parte asemenea episcopului Márton Áron, care a adus iubire și speranță chiar și infernul inumanității.
Viața și exemplul Sfintei Fecioare Maria să ne încurajeze în trăirea autentică a vieții noastre creștine, să umblăm cu fidelitate pe calea urmării lui Cristos. Să ne ajute să primim misterul nașterii lui Isus Cristos, deoarece ea a experimentat în modul cel mai profund, că Dumnezeu este cu noi.
† Grigore † Ladislau
arhiepiscop, administrator apostolic al armenilor catolici episcop auxiliar, vicar general
Alba Iulia, 25 decembrie 2024