Circulara de Crăciun a ÎPS Jakubinyi György

Lăudat să fie Isus Cristos!

 

Preacucernici confrați preoți! Iubiți frați și surori în Cristos!

Sfântul Francisc  a dorit să sărbătorească Crăciunul anului 1223 la Greccio astfel încât să vadă cu proprii ochi grota din Betleem cu Pruncul Isus, cu Preacurata Fecioară Maria și cu Sfântul Iosif. Toma de Celano, unul dintre primii care l-au urmat, fiindu-i și primul biograf, își amintește de eveniment astfel: „Preafericitul Francisc, așa cum făcea de nenumărate ori, cu 15 zile înainte de Crăciun l-a chemat pe domnul Ioan la el spunându-i următoarele: Dacă vrei ca sărbătoarea Domnului ce se apropie să o celebrăm la Greccio, grăbește-te să faci ceea ce îți zic. Doresc să evoc amintirea  pruncului din Betleem așa încât să pot vedea cu proprii ochi limitele copilului aflat în lipsuri, voiesc să văd cum este pus în iesle și cum zace în fân lângă bou și măgar. Omul cel vrednic și fidel, auzind porunca, s-a grăbit  să o asculte și în locul ales a pregătit tot ceea ce îi ceruse sfântul. ...Ieslea era terminată, fânul pregătit și au fost aduși boul și măgarul. Se sărbătorea simplitatea,  se celebra sărăcia, era slăvită umilința, iar Greccio se transformase în noul Betleem”. (în: Viaţa Sfântului Francisc de Assisi, Operele Fericitului Toma de Celano).

De atunci avem și noi obiceiul să pregătim ieslea. Aceasta ne ajută să putem trăi cu o pietate mai profundă  taina Nașterii Domnului. În jurul ieslei se află Sfânta Familie! De câte ori ne închinăm cu rugăciunea străbunilor noștri: „Isuse, Marie, Iosife, vouă vă dă­ruiesc inima mea şi sufletul meu. Isuse, Marie, Iosife, ajutaţi-mă în cea din urmă luptă cu moartea. Isuse, Marie, Iosife, în pace cu voi să-mi dau sufletul meu.” (Traducere din Preoratorul Arhidiecezei de Alba Iulia, 2003).

Nu este de mirare că Sfântul Părinte Papa Francisc, care a ales numele Sfântului Francisc de Assisi pentru prima data în istoria papalității, deja pe 4 ianuarie 2016, a făcut un pelerinaj în privat la Greccio. Anul acesta pe 1 decembrie într-un pelerinaj public s-a întors la Greccio, scriind o scrisoare apostolică către Poporul lui Dumnezeu despre semnificație „ieslei”.

            Pentru că sărbătorile noastre sunt așa de bogate, Biserica atât în Orient cât și în Occident, a înțeles că este important ca protagoniștilor să li se consacre o sărbătoare solemnă. De aceea prima duminică după Crăciun sărbătorim Sfânta Familie: Isus, Maria și Iosif. Sfânta Familie este idealul fiecărei familii creștine.

            Sfântul Toma de Aquino face o legătură între Crăciun și Preasfântul Sacrament: „Euharistia este universalizarea întrupării pentru că Isus euharisticul trăiește misterul întrupării adică viața sa din Bethlehem”. De aceea mulți scriitori spirituali numesc Preasfântul Sacrament  „Crăciunul etern”.

            Suntem bucuroși că Biserica Universală anul viitor între 13 și 20 septembrie organizează la Budapesta cel de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional. Participanții din țara noastră vor avea de asemenea propriul program, în funcție de grupul lingvistic. Budapesta dă loc Congresului pentru a doua oară, primul fiind în 1938. La Cina cea de Taină Isus nu a împărțit diplome participanților la prima Sfântă Liturghie, ci a înființat Sacramentul Euharistiei, al propriului Trup și Sânge, și Sacramentul Preoției spunând: „Faceți aceasta în amintirea mea” (1 Cor 11, 25). De atunci spunem că Sacrament/Sfântă Liturghie există numai acolo unde există preoție validă. Aceste două fiind legate de noua lege a iubirii. Porunca este nouă căci i-a dat o nouă măsură: „Iubiți-vă, precum Eu v-am iubit pe voi” (In 13, 34).   

            Acum când Vă urez Crăciun și an nou plin de haruri, vă invit în același timp să vă reînnoiți în cinstea Preasfântului Sacrament prin comuniuni frecvente, adorații Euharistice și prin sărbătorirea demnă a Duminicii. Așa să ne pregătim pentru participarea fizică sau spirituală la cel de-al 52-lea Congresul Euharistic Internațional.   

            Preacucernicilor confrați preoți, iubiților frați și surori în Cristos precum și tuturor oamenilor de bunăvoință le doresc un Crăciun plin de har și un an nou binecuvântat!

 

Alba Iulia, la Crăciun, Sărbătoarea Nașterii Domnului 2019.

 

 

           

           

                                                                                                            + Jakubinyi György

                                                                                                                   arhiepiscop