Hála- és örömünnep Szelterszen

szeltersz2Évről évre egyre többeket vonz a Szent Gellért Ifjúsági és Rehabilitációs Központ névadójának búcsúünnepe. Kápolnásfalu, Lövéte, Szentkeresztbánya és a völgy lakói számon tartják – minden irányból érkeztek zarándokok. Tamás István kántor vezényletével a Canticum Novum éneklését visszhangozta a tájék.

Ezen a napon ünneplik a Szent Gellért Alapítvány keretében működő Szent Imre Társulat születésnapját – immár a másodikat. Hagyománya van, hogy a szentmisét követően bemutatnak egy-egy misztériumjátékot. Nagyon sok fiatal vett részt a Szent Imréről szóló előadáson.
A szelterszi kápolna búcsúünnepén Pap László, a Mustármag közösség lelki vezetője a magyar szentekről beszélt. Nincs még egy olyan királyi család, amely annyi szentet és boldogot adott volna a világegyháznak, mint az Árpád-ház. Lelki értelemben az alapítvány tagjai és önkéntesei Szent Gellért utódainak érzik magukat – ennek szellemiségében tevékenykednek. A misztériumjáték is ezt mutatta be. Az előadás kimagasló érzelmi pontja volt – bele is tapsoltak –, amikor a gyerek és ifjú Imre herceget megjelenítők mellett a György házaspár legkisebb, egyéves csemetéje, a „buba” is megjelent a pici Imre szerepében.
szelterszA nyár lezárásának hálaünnepén átadták a parkírozót, ami mögött sok munka és támogatás áll – közte Hargita megye tanácsáé. A szalagot Tordai Árpád megyei tanácsos vágta el, Portik Bakai Sándor szentegyházasfalvi plébános pedig megáldotta. György Attila további támogatókról számolt be, akik a tábor udvarán lévő borvízforrás környezetének széppé tételét támogatták, illetve kivitelezték, kiemelve a lövétei polgármesteri hivatalt.
A búcsúünnep alkalmával hálát adtak Istennek az alapítvány munkatársai, és áldást kértek tevékenységeikre. A továbbiakban is a keresztény értékeket, Szent Gellért püspök lelkiségét tartja szem előtt az alapítvány.

Molnár Melinda, Székelyhon.ro