Kulturális Örökség Napjai

2010. szeptember 17-18. szombat-vasárnap. Az Európa Tanács védnökségével már negyvennyolc országban rendezik meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő örökségi napokat.

Kulturális Örökség Napjai programhoz számos római katolikus templom csatlakozott. A program célja a nagyközönség figyelmének ráirányítása az épületek értékeire, azokéra is, amelyek máskor részlegesen, időlegesen, illetve csak a társadalom egyes rétegei által látogathatók, esetleg folyamatosan zárva vannak. A hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén megrendezett esemény során Erdélyben is sok ilyen épület és helyszín kapuja nyílik meg díjmentesen a látogatók előtt.

Mindenki számára fontos, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezete épített és szellemi örökségét, mert ez ösztönöz arra, hogy azokat fenntartsuk és megőrizzük. Ez egyben erősíti a lakóhelyhez, az országhoz való kötődést és az azonosságtudatot is.


Kulturális Örökség Napjai

Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Cultura Nostra Egyesület második alkalommal szervezi meg a Kulturális Örökség Napjait szeptember 17–18-án.

Máthé Zoltán műépítész előadásában pénteken 13.30 órától a Márton Áron Gimnázium építéstörténetéről és felújítási terveiről hallhatunk az iskola dísztermében. 16 órától a Petőfi Sándor iskolától indulva egy tematikus sétán vehetnek részt a Petőfi utcában az érdeklődők. Az itt található épületek történetét Bíró Sarolta művészettörténész mutatja be.
A tavalyi gyakorlathoz hasonlóan, az érdeklődők szombaton autóbuszos tanulmányutakon vehetnek részt. A Hegedűs Enikő és Túros Eszter művészettörténészek által kalauzolt felcsíki úton a csíkkarcfalvi Nagyboldogasszony-templomot, Csíkmadarason Tankó Molnár Mária népviselet- és Miklós Márton fazekas- és festettbútor-gyűjteményeit tekinthetik meg, továbbá Csíkrákos, Csíkszépvíz és Csíkszentmiklós templomait ismerhetik meg a résztvevők. 16 órától az érdeklődők Erich Türk kolozsvári orgonaművész koncertjét hallgathatják meg a csíkdelnei Keresztelő Szent János-templomban. Alcsík felé Botár István régész kalauzolásában Csíkmenaság római katolikus plébániatemplomát és az Adorjáni-kúriát, valamint Csíkkozmás templomát, továbbá Csíkszentmártonban a dr. Sütő Nagy Jenő királyi közjegyző kúriáját látogathatják meg a résztvevők. Ők 10 órától hallgathatják Erich Türk kolozsvári orgonaművész koncertjét a csíkszentgyörgyi Szent György-templomban.
Ezúttal régészeti gyalogtúrát is szerveznek, 9.15-kor a csobotfalvi üzlettől, a buszmegállóból az érdeklődők Ács Judit és Kosza Antal régészek vezetésével bejárják a csíkpálfalvi Várdomb és a delnei Csordajáró, Szilváskert és Tordák útja lelőhelyeket.
A kirándulásokon előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. Bejelentkezni a 0266–372044-es vagy a 0746–244235-ös telefonszámon lehet, kapcsolattartó személy Bíró Emese. A szervezők két autóbuszt bocsátanak a résztvevők rendelkezésére, de szívesen látják azokat is, akik saját autóval szeretnének utazni.

 

Csíki Hírlap, 2010. szeptember 16.