Szent Erzsébet rózsáit életre váltani!

A kolozsvári Szent Kamill Szociális Otthon ünnepségéről

Ötödik alkalommal szerveznek Árpád-házi Szent Erzsébet Napokat a kolozsvári Hajnal-negyedben található Szent Kamill Szociális Otthonban. Az idei, november 16–20. között megtartott rendezvény társszervezője a magyarországi Feszty Körkép Alapítvány – mondta el Tokay Rozália, a Szent Kamill Szociális Otthon vezetője, akit az Árpád-házi Szent Erzsébet Napok ötletéről is kérdeztünk.
„Egyszerű, hiszen ha keresztények vagyunk, törekszünk úgy is élni, dolgozni. Ehhez hozzátartozik az is, hogy szentjeinkre is gondoljunk, a szentek életpéldáját követő emberek akarjunk lenni. Árpád-házi Szent Erzsébet példakép.– hangsúlyozta Tokay Rozália. „A példáját kell kövessük, s ennek kapcsán egy olyan eseményt szerettem volna szervezni, amelynek keretében csak őt ünnepeljük. Megálmodtunk, egy épületszárnyat, ami ma már áll, de még anyagi nehézségek miatt nem működik. A szociális központ új épülete Árpád-házi Szent Erzsébet nevét kell viselje.”
 
 
A szociális intézményben korábban egy kisebb szoborparkot is létrehoztak, ahová elhelyezik azokat az alkotásokat, amelyeket felajánlásból kapnak, s amelyek elődeinknek, nagyjainknak, példaképeinknek állítanak emléket. Tavaly négy szobor kapott helyet a parkban, idén Nimród-szobrot avatnak, jelen lesz Kovács Nóri, a Nimród regéje c. szimfonikus népi opera szerzője is, de a Kárpát-medence több pontjáról várnak vendégeket az ünnepségekre.
 
Összegezve a készületeket Tokay Rozália kiemelte: „Gyökereinket akarjuk bemutatni, megőrizni. Számos alkalommal tapasztaljuk, hogy fiataljaink nem ismerik kellőképpen örökségünket. Sokan felteszik a kérdést, hogy a mozgássérültek kezdeményezése-e mindez. Igen, és azt akarjuk megmutatni, hogy a mozgássérültek is tudnak a közösségért tenni. Erzsébet példáját követve ma már a rózsákat nem föltétlenül kenyérre, hanem életekre kell váltani.”

 

A Szent Kamill Szociális Otthont az 1990-ben alakult Magyar Mozgáskorlátozottak Társulata kezdeményezte. 1996-ban felismerve, hogy szükség van arra, olyan otthont alapítsanak, ahol azokat gondozzák, akik hátrányos sorsúak, ápolást igényelnek, fogyatékkal élnek. Az otthont 2000-ben nyitották meg, a Szent Kamill kápolna ekkortól létezik, egy évre rá már a központ is állt, azóta is működik. Az épület száz férőhelyes kápolnájában minden héten szentmise van, illetve 2008-tól református istentiszteletet is tartanak. Léleképítő otthont akartak kialakítani, a központ megalakulása óta már több, mint 600 embert ápoltak-ápolnak itt.

November 19-én gyerekprogrammal is várják az érdeklődőket, de lesz néptánc, koncert, kulturális programok.

romkat.ro

Fotók: Vasárnap archívum, Bíró Jolán (a képek a 2016-os Szent Kamill búcsúünnepség alkalmával készültek)